Sanning: Engla var en jävla mediahype

Det är tragiskt när en liten flicka dör. Det är extra tragiskt när hon dessutom brutalt våldtas samtidigt. Det är en sjuk man som gjort det och det han gjort kan inte förlåtas.

MEN!

Hur kommer det sig att en liten flicka från Dalarna plötsligt är hela sveriges samtalsämne i flera månader? Att det inte går en dag utan en notis i kvällsblaskan om hur mormor gråter ut eller att mördaren ätit dittan och dattan timmarna innan mordet (Jag har även sett hur en helt separat mordhistoria rubricerats med ordet "Truckdrivermördare"), eller att denna lilla flickas begravning sänds i statlig television, en ära som delas enkom av Prinsessan Diana, Astrid Lindgren och vår förra kung? Vad gjorde just det här fallet så otroligt hemskt att vardagen stannade till för ett tag så fort man gick förbi en löpsedel?

Media.
Lösnummer.
Tittarsiffror.

Att spela på folks känslor är ett mycket effektivt sätt att lyckas i mediabranchen. Vi människor har naturligt större sympati med vår omgivning än det som är främmande för oss, just därför måste aftonpressens chefsredaktör ha dreglat ner sidenslipsen när han fick in TT-notisen. Lantlig idyll. Liten värnlös flicka. En stor och elak manssvin med ett typiskt manligt jobb. På detta en familj som mer än gärna gråter ut i pressen och en hel drös mer eller mindre kända personligheters stöduttalanden (läs: Carola) måste ha gett den största upplagan sen 9/11. Människan är styrd av instinkt, och det här spelade på både moderskänslor och flocktillhörighet.

Men det är så overkligt! Sånt här händer ju inte!
Jo, det gör ju det. Varje dag över hela världen. Anledningarna till att vi inte vet om/tänker på/bryr oss om det är att det dels inte går att relatera till på samma sätt som en flicka i sverige, samt att media inte väljer att rapportera om det av föregående anledning.


Jag kommer nu att ställa fram några av argumenten som dyker upp när man ifrågasätter storheten med Engla:
Hon var bara 10 år - Vilket leder fram till resonemanget att det är bättre när en 30-åring blir våldtagen och mördad. Återigen värdesätter man människor olika. En 30-åring har inte heller levt ens hälften av sitt liv, och kanske har egna barn?
Hon var på väg hem själv för första gången - Tråkigt sammanträffande, men det hade varit lika hemskt om det var femtionde gången. Det exploterades bara pga nyhetsvärdet.
Det händer här i Sverige - Dvs Svenskar är bättre än folk från andra länder. Detta är ingen ovanlig händelse, det handlar bara om medialt urval. Ett tydligt tecken på hur media styr våra tankar.
Tänk på familjen - Till exempel mamman som fläker upp dotterns begravning i SVT? Det är synd om dom, det är synd om alla som är med om något liknande, MEN det motiverar inte en mediahype.
Du är lika sjuk som Anders Eklund - Att ifrågasätta nyhetsvärdet och folks värderingar av människoliv är inte detsamma som att brutalt våldta och mörda en människa.

För att knyta ihop påsen: All respekt till familj och närmast sörjande, men resten av Sverige kan se över sin moral och sina värderingar.

Och till sist, en otroligt seriös gangstaraptribute till Engla som bara stärker min tes, samt en satirisk och i mina ögon jävligt välgjord replik till hela hypen.

Alibi - Vila i frid Engla R.I.P
http://www.youtube.com/watch?v=V2Nd2b-qm8I

DJ England feat. BMX - RIP Engla (Vi saknar dig jättemycket)
http://www.youtube.com/watch?v=u6ACF06p5nQ


Kent har talat!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0