Sanning: Tjejer är sämre musiker än killar

Generalisering, javisst. Men om man tittar på band på olika nivåer i de flesta genres så är det en markant skillnad på de musikaliska färdigheterna mellan könen. Oftast när en tjej är duktig på sitt "instrument" så är det en sångerska, och då helst en soloartist som ser estetiskt tilltalande ut, alternativt en singer/songwriter eller en bättre bemedlad medelklasstjej som haft ett piano hemma sen vaggan. De kvinnliga trummisarna lyser nästan med sin frånvaro.


När tjejer bildar en grupp och blir kända så framställs dom som ett tjejband, dvs dom är bra för att vara tjejer. Fritidsgårdar ordnar tjejbandskvällar för att ge tjejerna utrymme, men redan på affischen har dom satt ut förväntningarna. När ska en konsertkväll med bara killband benämnas som "Pojkbandskväll"?

Om ett band med killar söker ny medlem och inte en tjej får platsen, kan nästan inte frågan "varför då" undvikas. Svaret är enkelt, det är sällan man hittar en tjej som har det som krävs. Om man könskvoterar musiken kan man lika gärna lägga ner bandet direkt.


Men vad beror det här på då? är verkligen tjejer sämre motoriskt och har svårt för musiklära? har dom kanske tappat det till förmån för sin städa/sminka-gen?

Nej, det handlar uteslutande om förutsättningar och förväntningar - från att den blå eller rosa sparkdräkten inhandlats dagen efter förlossningen, ja till och med vid första ultraljudsundersökningen då frågan ställs: "är det en tjej eller en kille?" så ställs förväntningar på framtiden.

Tjejer förväntas inte kunna spela instrument. Lika lite som att dom ska veta hur man byter kamrem på en saab 99. Den musikaliska höjdpunkten är att bli vald till årets lucia, då har man uppfyllt alla förväntningar ett flickebarn kan ha. Killar däremot får gärna ett trumset att banka sönder i garaget, eller en B.C. Rich-gura att träna smoke on the water på tills föräldrarna kan leva på halva sonens STIM-arvode.

Jag minns första, och dessvärre enda, gången jag såg en duktig tjejtrummis. Ens frigjorda sinne och jämlikhetstankar brakade rakt ner i gödslet när man insåg sin egen besvikelse över att den stundande musikaliska upplevelsen skulle grusas av en inkompetent batterist. Den gången hade jag fel, men i övrigt har mina undermedvetna förväntningar infriats.

Dessutom, nästan uteslutande alla coola gitarrsolon är skrivna och spelade av killar.

Slutsats: Tjejer är helt enkelt sämre än killar på att spela instrument, låt vara att det har sina skäl.

Kent har talat!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0